Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

9 от 10 инфаркта са предотвратими

Точно 9 от 10 инфаркта са потенциално предотвратими, без значение от пола, етническата принадлежност или географската ширина, на която живее човек.

Част от инсултите също могат да бъдат избегнати, ако пациентите се грижат по-добре за здравето си, коментира проф. д-р Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти и началник на Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, по време на кръгла маса в Народното събрание. Срещата бе по инициатива на Комисия по здравеопазването и Национална пациентска организация (НПО) на тема: „Пътят на инсулта: от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“.


Темата за рисковите фактори за възникване на сърдечносъдови заболявания, за нуждата от тяхното ограничаване и за необходимостта от скринингови програми беше обсъдена от водещи специалисти у нас и представители на НПО. Председателят на дружеството на кардиолозите у нас доц. д-р Мария Токмакова посочи, че според международни проучвания предсърдното мъждене ще се увеличи двойно до 2060 г. и ограничаването на тази тенденция е предизвикателство, пред което ще са изправени всички държави. 


Проф. Силва Андонова, национален консултант по интервенционална неврология, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна сподели, че има нова класификация на инсултите от август 2018 г. и транзиторните исхемични атаки също се причисляват към инсулта. Тя посочи три звена, които са необходими за овладяването на мозъчносъдовите болести – доболнична помощ, чрез информираност на населението и партньорство със спешните звена, спешното звено като мястото, на което да се ограничат последствията от инсулта и неврологичните отделения, които да се погрижат за болния след това. Тя също подчерта нуждата от комплексен подход при лечението на инсултите, както и от създаването на регистри, в които да се въвежда информация не само колко са инсултите, но и как е протекло лечението и какъв е крайният резултат от него.

 

В кръглата маса се включи и ръководителя на българския офис на Световната здравна организация (СЗО) д-р Скендер Сила, който припомни, че по данни на организацията всяка година 18 млн. души по света умират от инфаркт и инсулт. Той сподели, че голяма част от проблема се корени в нагласите и поведението на обществото и затова съвместно с Министерство на здравеопазването разработват план за действие за срок от 5 години. Не на последно място здравният специалист посочи, че България има най-много пушачи на глава от населението в европейски мащаб, като българинът често не се храни здравословно, както и прекалява с алкохола. Затова СЗО препоръчва ясна държавна позиция и дългосрочна стратегия за ограничаването на рисковите фактори за възникване на сърдечносъдови и мозъчносъдови болести – дългосрочна програма за ограничаване на тютюнопушенето, законови мерки за по-големи такси на храни с повишено съдържание на мазнини, сол и захари, създаване на условия за физическа активност, стратегия за намаляване на вредите от употребата на алкохол, здравословно хранене на децата, чистота на въздуха.

 

 

Прочети още на: 9 от 10 инфаркта са предотвратими | Puls.bg - https://www.puls.bg/novini-i-sbitiia-c-2/9-ot-10-infarkta-sa-predotvratimi-n-32803