Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

5 дентални навика, които не са полезни

Красивата усмивка и здравите зъби са ключ към успеха на всеки. Но знаем ли кои са полезните и кои вредни навици за тях?

 

Жабурене с вода за уста?

 

Да, изплакването на устата с вода за уста е полезно начинание, но не и веднага след измиване на зъбите с паста и четка за зъби. 

Желателно е жабуренето да става поне 30 минути по-късно след измиването на зъбите. Това се налага, тъй като в пастите за зъби се съдържа флуор, подпомагащ за реминерализационните процеси. За да може да подейства флуорът по твърдите зъбни тъкани, жабуренето трябва малко да изчака.

 

Почистване на зъбите навсякъде?

Когато имате много ангажименти или забързано ежедневие, предстоящо дълго пътуване, няма нищо срамно в това да носите четката и пастата си с вас. Не забравяйте и не пропускайте миенето но зъбите, особено вечер. Това е най-важното време за измиване на зъбите. 

 

Желателно е измиването на зъбите да става два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене, с продължителност от 2-3 минути. Движенията не трябва да травматизират венците и зъбите, трябва да са с нормален натиск и правилна техника.

 

Споделянето на четката за зъби с някой друг?

Това действие не е желателно за никой от вас. Четката за зъби е нещо лично и индивидуално, по което остават специфични за всеки човек микроорганизми. 

 

Споделянето с някой друг, води до споделяне и на микроорганизми, които могат да причинят проблеми в устната кухина на другия. Освен това от чисто хигиенична гледна точка, това начинание не е никак хигиенично.

 

Измиването на зъбите не е бързо решение

Сигурно ви се е случвало да изпиете нещо газирано или да изядете нещо, съдържащо киселини преди лягане и след това да измиете веднага зъбите си?

 

Вие смятате, че това е била добра идея, но не е! Консумацията на нещо киселинно, понижава значително рН в устната кухина и освен това прави зъбите изключително чувствителни. Следователно измиването на зъбите веднага след прием на киселинна напитка или храна, може да предизвика неприятна чувствителност и дори болка в зъбите ви. 

 

В такива случаи изчакайте около час и след това измийте зъбите си с флуорна паста за зъби. А докато чакате да мине този час - отворете и прочетете някоя книга, гледайте любимото предаване по телевизията, правете нещо, за което не сте имали време.

 

Бързо и грубо четкане?

Емайлът е най-твърдата част на зъба, но това не означава, че не може да разруши. Трябва да знаете, че дори да четкате грубо и бързо, едва ли ще успеете да премахнете пълноценно плаката от зъбите си. Вместо това ще предизвикате развитието на ерозии по зъбните шийки и ще травматизирате венците си.

 

Няколко съвета от денталния лекар:

  1. Зъбите се мият по два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Използвайте паста за зъби, съдържаща флуор. Нека пастата за зъби да съдържа между 1350-1500 ррм за вас и за деца над 3-годишна възраст. 
  2. След като измиете зъбите си изчакайте 30 минути и след това изплакнете с вода за уста.
  3. Изберете подходяща за Вашите венци четка за зъби, ако не можете сами - обърнете се към своя стоматолог за помощ. Електрическите четки за зъби са много добър вариант за премахване на плаката от зъбите.
  4. Ако използвате механична четка за зъби, използвайте леки, кръгови, измитащи движения от венците към зъбите. Не натискайте прекалено много с четката за зъби, за да не травмирате венците си.
  5. Не забравяйте да изчеткате всяка повърхност от всеки зъб.
  6. Посещавайте редовно Вашия дентален екип, за да поддържате здравето на венците и зъбите си.

Източник: www.puls.bg