Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Синузит - как се лекува?

Острият и хроничният синузит обикновено изискват различни методи на лечение.


Лечение на остър синузит

В повечето случаи острият синузит не би изисквал специализирано лечение, тъй като състоянието обикновено се облекчава естествено, след няколко седмици. Обикновено е достатъчна комбинация от методи за домашно лечение и лекарствени средства без рецепта. Те включват:

  • Болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол, които могат да помогнат при облекчаване на болката.
  • Деконгестантните назални спрейове, които могат да бъдат ефективни в краткосрочен план при лечение на запушен нос. Въпреки това, не се препоръчва продължителната им употреба (над 5-7 дни).
  • Препоръчителни са добрата почивка и поддържането на добра хидратация, за да се подпомогне възстановяването.
  • В редки случаи могат да бъдат предписани антибиотици. Тъй като остър синузит обикновено се причинява от вирус, антибиотиците не могат да се използват като лечение. Въпреки това, те могат да бъдат предписани, когато симптомите са тежки; когато пациентът също има сърдечен проблем, кистозна фиброза или слаба имунна система; или когато симптомите се влошават.
  • Може да се предпишат стероидни спрейове за нос, за да се облекчи особено силното възпаление на синусите.


Лечение на хроничен синузит

Хроничният синузит обикновено изисква дългосрочно лечение. Различните пациенти изискват различни методи на лечение в зависимост от вида на състоянието, неговата тежест и дали се наблюдават усложнения.

 

Хората с хроничен синузит, които пушат цигари, трябва да се откажат от тях или да ги намалят, тъй като димът може да влоши състоянието.

Пациентите с алергии, които допринасят за влошаване на състоянието, трябва да се стремят да ограничат излагането си на алергени. Това може да включва промени в околната среда у дома или на работното място.
Ежедневното промиване на носа с физиологичен разтвор може да бъде полезно за намаляване на възпалението.
Стероидните назални спрейове имат ефект за намаляване на инфекцията. Те обикновено се предписват в зависимост от тежестта на състоянието.
В някои случаи синузитът може да е в резултат на бактериална инфекция. В тези случаи може да се предпишат антибиотици.
Ако симптомите на остър синузит се развият върху симптоми на хроничен синузит, болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол могат да бъдат ефективни за намаляване на болката. Деконгестантните назални спрейове също могат да бъдат ефективни при облекчаване на запушен нос. Тези назални спрейове обаче осигуряват само краткотрайно облекчение и не трябва да се използват повече от 5-7 дни.


Обикновено хирургичното лечение се разглежда като последен вариант, но в някои случаи може да бъде необходимо, когато:

  • Използването на лекарствата е доказано неефективно;
  • Компютърната томография показва, че има данни за персистиращо сериозно заболяване на синусите;
  • Носните полипи не се повлияват от лечението;
  • В случаи на алергичен гъбичен риносинузит (който обикновено включва пълно запушване на един или повече синуси);
  • Когато има силно нарушение в носната преграда.

Хирургичната операция като цяло е ефективна за намаляване на възпалението и облекчаването на симптомите в краткосрочен план. Въпреки това, дори и след операцията, хроничният синузит обикновено изисква грижи през целия живот.


Усложненията в резултат на хроничен синузит са редки. В някои случаи, обаче, инфекцията на синусите може да се разпространи и в други области, включително костите, кръвта и мозъка. Това се среща по-често при децата със заболяването. Спешно трябва да се търси медицинска помощ, ако има оток на лицето, тъй като това може да е признак за усложнения.

 

Източник: www.puls.bg