Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Защо хората стават вегетарианци?

Замисляли ли сте се защо вегетарианците избират този хранителен режим? Кое ги кара да се откажат от месото? Ето някои от основните причини.

Религиозни и етични причини. Много хора избират да са вегетарианци предимно по религиозни причини. Няколко религии забраняват или ограничават консумацията на животинско месо. Например много секти в Хиндуизма забраняват консумацията на месо. Междувременно в менюто в повечето индийски ресторанти се съдържат различни видове месо и риба. Голяма част от Будистите са вегетарианци, както и някои от християнските течения, включително Адвентистите от Седмия ден.

Много от вегетарианците са водени от лична философия да изберат този хранителен режим. Според тях е морално и етично погрешно да се храним с животинско месо, а също с животински продукти като яйца и мляко. Тъй като според тях отглеждането на животни в големи ферми е нехуманно.

Други притеснения относно месото е начинът, по който се обработва. Не са редки случаите на замърсяване на месата по време на обработката. Един такъв пример е хранителното натравяне от 1982 г. в Съединените щати, което е възникнало от бургери, направени от заразено говеждо месо в ресторанти за бързо хранене. Другият голям проблем с говеждото месо е болестта „луда крава“, която се разпространяваше в Европа и САЩ.

Екологични съображения. Много хора избират вегетарианството, поради опасенията, че производството на животински продукти нанася огромни щети на околната среда. Поради голямото търсене на месо в целия свят повечето малки, семейни ферми прераснаха в големи предприятия за производство на месо. Неминуемо това е свързано с повече щети за природата – използване на торове в отглеждането на храната за животните, хербициди, лекарства за животните и т.н. са продукти, които замърсяват околната среда.

Щетите, които месото носи на организма ни. Една важна причина, поради която вегетарианците избират да не консумират месо, е неблагоприятните му ефекти върху здравето. Има проучвания, според които умереното вегетарианство, което не изключва всички животински продукти, както и всички меса има изключително благоприятен ефект върху здравето на човек. Този вид хранене може да намали риска от редица хронични заболявания.

Намаленият прием на мазнини и общият брой калории намалява риска от затлъстяване и наднормено тегло. Това може да намали и риска от диабет тип 2 при хора с фамилна обремененост.

Поддържане на кръвното налягане в норма. Включвайки повече плодове и зеленчуци в диетата, за сметка на мазнини, повлиява благоприятно кръвното налягане. Статистиките сочат, че хората, които избягват месото са склонни към повече физически тренировки, което също благоприятства дейността на сърцето и понижава кръвното налягане.

Намален риск от сърдечни заболявания. Този факт се дължи на намаления прием на наситени мазнини чрез месото и консумацията на антиоксиданти, които се намират в повечето растителни храни.

Подобрена дейност на храносмилателната система. Състояния като констипация и дивертикули са рядкосрещани при вегетарианците, което се дължи на богатата на фибри храна.


Намален риск от бъбречни заболявания, камъни в бъбреците и жлъчката. По-ниското съдържание на протеини във вегетарианската диета както и приемът предимно на протеини от растителен произход (какъвто е соята), най-вероятно са причината за намаления риск от бъбречни заболявания.

Недостатъците на вегетарианската диета. Въпреки безспорните ползи от вегетарианската диета, тя има и редица недостатъци. Ограниченият прием на месо, а при строгите вегетарианци и млечни продукти е потенциална причина за недостатъчен прием на важни нутриенти. Дефицитът на важни нутриенти е по-остър при крайните вегетарианци.

Хората, които консумират мляко, яйца и други животински продукти (различни от месо) по-рядко страдат от дефицит на важни нутриенти. Има проучвания, които показват, че вегетарианското хранене не е подходящо за определени групи като активно спортуващи и подрастващи.

При вегетарианското хранене основният проблем е набавянето на висококачествен протеин, който е най-лесно достъпен чрез приема на месо. Но една добре балансирана вегетарианска диета, в която фигурират други животински храни е в състояние да осигури нуждите от протеин за тялото.

Специалисти по хранене в САЩ и Канада одобриха, че една подходящо планирана вегетарианска диета може да бъде здравословна и полезна за здравето. Тя съдържа всички необходими нутриенти и намалява риска за някои хронични заболявания.

Източник: www.puls.bg