Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Нов уринен тест диагностицира рак на простатата

Скорошно проучване разкри, че нов диагностичен тест може да детектира агресивен тип рак на простатата и да покаже дали пациентите ще се нуждаят от по-ранно лечение. Проучването е проведено от изследователи от университета на Източна Англия и от университетската болница „Норфолк и Норич“. Те установили, че тестът им дава възможност да се определи дали пациентът ще се нуждае от лечение през първите пет години от поставянето на диагнозата. Данните от изследването са публикувани в списанието BJU International.


При изследването били взети проби от 535 мъже и при ин-витро условия синтезират продуктите на 167 гена, открити в урината. От тях било установено, че 36 могат да бъдат използвани като биомаркери, които са показателни за риска от развитие на рак на простатата.


Според д-р Кларк, който е един от водещите изследователи в проучването, тестът може да се използва не само за поставяне на диагнозата, но и за оценяване риска на един мъж от развитие на рак на простатата. Тестът се оказва иновация в текущите методи, тъй като дава възможност диагнозата да бъде поставена до пет години по-рано, в сравнение с традиционните методи. Освен това, ще се намали нуждата от прилагане на инвазивни методи за диагностициране.

 

Ракът на простатата заема второ място по честота в България сред неоплазмените заболявания и представлява 17% от всички злокачествени заболявания. 


Ракът на простатата е бавнопрогресиращо неоплазмено заболяване, което засяга предимно мъже над 50-годишна възраст. Симптомите могат да бъдат незабележими или да имитират тези на бенигнената простатна хиперплазия. Може да се наблюдават микционни смущения – болка, парене, чести позиви за уриниране, болка при еякулация, хематурия, промени в уринния поток, еректилна дисфункция и др.


Диагнозата става след серия от тестове – проследяват се нивата на простатния специфичен антиген (PSA – prostate specific antigene), като е важно пациентът да се инструктира да не еякулира няколко дни преди теста, тъй като това повишава плазмените нива на PSA. Чрез дигитално ректално туширане се изследва консистенцията и размерите на простатата. Важно е ректално туширане да се да се провежда след серумния тест за PSA, тъй като мануалната стимулация на простатата също може да повиши плазмените нива на PSA. Трансректалната ехография също се използва да изследване размерите на простатата. При налични съмнения за рак на простатата е необходимо вземане на простатна биопсия за хистологично потвърждение.


Класификацията на рака на простатата става по различни критерии – клинични (от 0 до 4-ти стадий, съответно локално развитие без наличие на метастази и четвърти стадий – наличие на метастази в далечни органи) и според общоприетата TNM-класификация (T- tumor, т.е. размери; N-nodules, т.е. наличие на метастази в близки лимфни възли; M-metastases, т.е. наличие на далечни метастази). Друга класификация е според произхода на неоплазмената формация - най-честата форма е аденокарциномът, който произхожда от жлезистия епител.


Лечението е в зависимост от степента на авансиране на процеса и включва радикална простатектомия, брахитерапия, лазерна терапия, високоинтензивен фокусиран ултразвук, химио- и лъчетерапия. Всички видове терапия на рака на простатата компроментират нормалния състав на спермата и намаляват оплодителната ѝ възможност. Затова пациенти с рак на простатата, които имат намерение да стават родители, могат да съхранят проби семенна течност в банка за сперма. Възможно е и ползването на ин-витро инсеминация с метода на микродисекционна тестикуларна екстракция.


Прогнозата на рака на простатата е сериозна, но обнадеждаващо е, че развитието му е бавно и навременната диагноза увеличава шансовете за успешно лечение. Според някои данни 5-годишната преживяемост при диагностициране в ранен стадий е близо 99%, но при наличие на метастази този процент силно намалява.


Новооткритият уринен тест дава възможност за по-своевременна диагноза, както и проследяване на високорискови пациенти във времето и намаляване нуждата от ползване на простатна биопсия.

Източник: www.puls.bg