Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Очанка – билката, която лекува очите

Очанката (Euphrasia officinalis) е едногодишно тревисто растение от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae). Стеблото е изправено и достига височина до 10 – 20 см цветовете са синкаво-виолетови или бели. Цъфти между юни и септември. Билката расте из ливадни пасища, тревисти места и храсталаци. Разпространена е из цялата страна до към 1800 м надморска височина. Среща се и в почти цяла Европа без крайните източни и южни райони.

 

Действие и приложение. Името на билката подсказва и нейното основно приложение. В народната медицина билката се е използвала за външно приложение при блефарити (възпаление на клепачите), конюнктивити и хордеолум (ечемик). Днес тя влиза в състава на някои очни капки, които се използват при изморени и зачервени очи.

 

Вътрешно очанката се прилага при стомашни и чревни възпаления, а също и при възпалителни процеси на дихателните пътища като хрема и бронхит. Лечебният ефект на очанката както при външното й приложение при възпалителни процеси на миглите и конюнктивити, така и при вътрешното ѝ приложение при възпалителни заболявания би могъл да се обясни с адстрингентния и противовъзпалителен ефект на съдържащите се в нея галотанини.

 

Очанката е отровна билка! Не бива да се допуска превишаване на дозите. Трябва да се има предвид и това, че съдържащият се в очанката гликозид аукубин има дразнещо действие, което при използването на билката в по-малки количества се предотвратява от противоположния ефект на галотанините. Но при прилагане на билката в големи количества, дразнещото действие на аукубина започва да се проявява.

 

Химичен състав. В състава на лечебното растение влиза цял арсенал от полезни, биологично активни вещества. Очанката е източник на гликозиди, флавоноиди, бета-каротин, слузни и горчиви вещества, тлъсти масла и т.н. Надземната част на растението съдържа синьо багрило, галотанин, етерично масло, иридоида аукубин, леки следи от алкалоиди, холин, ферулова и кафеена киселина, стигмастерол и т.н.

 

Дрога. Използваемата част на билката е надземната. Бере се по време на активен цъфтеж, а именно между юни и август месец. Дрогата се суши на сянка или в сушилни, но при температура не повече от 40 градуса. Допустимата влажност при съхранението й е не повече от 12%.

 

 

Източник: www.puls.bg