Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Безплатни прегледи за хора с диабет и рани по стъпалата

Всички нараняваме крайниците си, а ходилата са изложени на ежедневен риск от травми.  

Докато раните при здравите хора зарастват сравнително бързо, при диабетно болните оздравителният процес е значително по-бавен и често съпроводен с инфекции.

Диабетиците често страдат от нарушено кръвообръщение в периферните съдове на крайниците.  При неправилно оросяване тъканите стават особено уязвими на травми коитозарастват много бавно.

Тогава се диагностицира т.нар. „диабетно стъпало“. Причините за диабетното стъпало могат да бъдат много: порязвания, мехури след изгаряния, натъртвания и охлузвания.  Не бива да се подценяват също гъбичните инфекции по кожата и ноктите, врастналите нокти, мазоли и др.

 

Диабетните язви по стъпалата са едно от най-честите усложнения, свързани с диабета и трябва да им се обърне особено внимание, тъй като ненавременното лечение води до тежки инфекции, 20 % от които завършват с ампутация.

 

През месеците СЕПТЕМВРИ, ОКТОМВРИ и НОЕМВРИ тече инициативата „ПоСтъпи Отговорно“ за профилактика на пациенти с диабетно стъпало. В рамките на кампанията можете да направите

 

 

БЕЗПЛАТЕН ПРЕГЛЕД ЗА ДИАБЕТНО СТЪПАЛО (ЯЗВИ НА СТЪПАЛОТО) ПРИ СПЕЦИАЛИСТ в следните болнични заведения:

МВР Болница, гр.  София

проф. Лозев/д-р Пидакев: 02 982 15 37

17-та поликлиника, гр. София
д-р Богданов: 0896 832 719

МЦ „Хубча“, гр. София

д-р Горанова: 0899943548, 0878320900, 0887217378

МЦ „Асклепий“, гр. Дупница

д-р Кирилов: 0701 50616; 0894 604530

 

При всяко съмнение за незаздравяваща рана на ходилото, е необходимо да се направи консултация с лекар!  Не трябва да се отлага професионалната намеса, защото рискът е огромен. Много пациенти посещават специалист, когато вече запазването на крака е невъзможно.Ако заболяването не се лекува в началните фази, тези рани  водят до сериозни усложнения като гангрена и последваща ампутация.

УСЛОЖНЕНИЯТА НА ДИАБЕТНИТЕ ЯЗВИ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБЕГНАТИ С ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ!

 

 

Източник: https://medicaltime.bg/