БГ Лекари

БГ Лекари

Перли в "короната“ - Ирина Кирякова

 
Когато нещо в живота ни е неизбежно, най-градивното решение е да инвестираме енергията си в извличане на смисъл и полза от него, вместо в съпротива. Затова седнах да потърся перлите в „короната“, която се протяга към телата ни днес.
 
Първата перла ме очакваше още сутринта, с отварянето на прозореца – птиците пееха толкова силно и бяха толкова много и различни, истински впечатляващо. Не зная кое им е повлияло – по-чист въздух, по-малко градски шумове, взех си доза естетика. Живея в центъра на София, вътрешният ми двор не е звучал така пълно и богато.
 
Втората очевидна перла е да оценим имането си. За няколко дни ни бе отнето ежедневие пълно с имане – да се прегръщаме, да сме заедно, да си купуваме, каквото искаме, да се забавляваме, да се докосваме ежедневно до изкуството и културата, да пътуваме. Да се чудим на кой точно концерт или спектакъл да идем. Липсата може да очертае безкрайно големите контури на прекрасната картина, която до скоро приемахме за даденост.
 
Третата перла е, че имаме сигурен шанс да осъзнаем от какво имаме нужда и кое е било излишно консуматорство. Сега, когато много хора започнаха да се ограничават, защото не е сигурно как ще се развият нещата икономически, сигурна съм ще открият, че много от ежедневните им консумации са били излишни. Колко от онова, в което ежедневно влагахме ни носи удовлетворение сега?! Спомням си мита за цар Мидас, който искал всичко, до което се докосва да се превръща в злато. Желанието му се сбъднало и той бил сам, заобиколен от злато. За какво ни е златото, ако няма с кого да споделяме, ако няма изкуство, което да съпреживяваме и обсъждаме, концепции, с които да спорим.
 
Четвъртата перла е да се видим, да се забележим. Изведнъж дистанцията стана важна, преди по улицата често ме блъскаха и направо отнасяха, а сега всеки е осъзнат за границите си. Вървяхме без идея за другия, всеки в неговия свят. Сега сетивата ни са отворени повече и възприемаме повече – отвън и отвътре. Само, когато истински те виждам, когато съм на оптимална дистанция мога да се свържа с теб истински – не с идеята ми за теб, а с истинския теб!
 
Петата перлада помогнеш на себе си означава да помогнеш на цялото. Тази философия се въплъщава в момента в опита ни, а само опита носи истинско осъзнаване.
 
Шестата перлада опазим корените си. Най-уязвими са корените ни, нашите родители или пра-родители. Сигурна съм, че макар в изолация те съзнават грижата към тях и биха могли да почувстват, че са ни важни. А ние, по-малко уязвимите да почувстваме, че ни липсва да ги прегърнем, да сме близо до тях.
 
Седмата перлавреме, време да получаваме, да осъзнаваме. Може да разгледаме старите снимки от пътуване и да получим удоволствие от спомена, да си пуснем любимия филм, да седнем с книга в ръка и ароматно кафе до нас. Време за свързване, не можем да се докосваме физически, но можем да се докосваме с очи, можем да споделяме, да обменяме мисли и чувства.
 
Осмата перла – да си приготвим сами храната, да потърсим нови рецепти с ориз и макарони😊 Важно е да има хумор, като ти дойде много страха, идва смеха и приемането.
 
Деветата перла – възможност да погледнем отстрани живота си. Слезли сме за миг от въртележката и има шанс да направим равносметка, пауза – как сме, доволни ли сме, имаме ли нужда от нещо различно, нещо ново.
 
Десетата перла – промяна. Промяната е творчески процес и съответно винаги носи развитие. Не е приятно, когато е принудителна, но със сигурност стимулира мозъците ни в посока усъвършенстване.
 
Единадесетата перла – не сме безсмъртни, имаме срок и той тече, тук на тази земя. Ако ни отнемат „утре“, какво ще правим днес?! Както се казва – благодаря за въпроса.
 
Дванадесетата перла – егото може да ни унищожи. Корона, власт. Случайно или не, тази болест ни е обхванала отдавна и не ме учудва, че се материализира буквално. Егото отнема свободния дух и спонтанността, затруднява дишането. Дишането е свобода, пространство. Имаме да направим пространство за себе си, за другите, за мислите и чувствата си, за да сме истински свободни.
 
Тринадесетата перла – всички сме едно. За дни един малък, микроскопичен вирус ни хвана в мрежата си и ни обвърза. Предаваме си щафета ежедневно, но рядко си даваме сметка за това. Изолацията ни подсказва колко цялото, от което сме част ни е скъпо и колко всеки един, колкото и за незначителен да се смята, може да бъде важен. Сега расата, вярата, статуса, континента не е от значение, чувстваме ситуацията близко. Станахме ближни.
 
Четиринадесетата перла – информацията не е знание. Заливат ни противоречиви послания и много хора са объркани и тревожни, защото не знаят на кого да се доверят. Ако искаш мнението на трима експерти и то е различно, за да решиш на кого да повярваш е необходимо ти да си по-голям експерт и от тримата. Тогава защо ги питаш?! Параграф 22. Има решение, не е с магическа пръчица, бавно и постепенно става. Нарича се образование – помага да се ориентираш. Има и още едно решение. Нарича се себепознание – помага да откриеш от какво наистина се нуждаеш. И двете са най-смислената инвестиция, която можем да правим ежедневно.
 
Петнадесетата перла – имаме шанс да даваме. Да даваме подкрепа, на нуждаещите се. Да успокоим тревожните. Да изпратим храна на бедните. Да кажем на съседите, че сме насреща, ако имат нужда. Да отдадем времето си на близките, на децата си. Да даваме е да съзнаваме, че сме богати.
 
Шестнадесетата перла – търсенето на помощ и изразяването на себе си ни прави по-силни, а не по-слаби. Излекуваните са големия процент, защото им е помогнато. Нашата българска дума е така красноречива – помощ – повече мощ. Съединението прави силата.
 
Харесва ми този наниз от перли в “короната”. Здравето е цялост, свързаност и добро общуване между отделните системи. В момента сме човечество, обединени, с твърди и ясни граници отвън, но съпричастни, проявяващи интерес и държащи се един за друг отвътре. Вярвам, че болестта ще ни изцели! Вярвам, че днес можем да съхраним и извлечем от океана на живота ни перлите на смисъла и израстването!
 
Ирина Кирякова
 
 
Повече за психолог, психотерапевт Ирина Кирякова тук: https://bglekari.bg/psihologiq-psihoterapiq/item/233-irina-kiryakova