БГ Лекари

БГ Лекари

ЗАЩО НЯМАМЕ ЩАСТЛИВИ ПАРТНЬОРСКИ ОТНОШЕНИЯ? ЕДНА РАЗЛИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА.

Здравейте, днес ще обърнем внимание на темата относно това защо все повече хора имат проблеми в партньорските отношения, погледната от друг ъгъл, в сравнение с причините, които сме засягали до този момент в страницата ни.
 
Във времето, в което живеем днес сме свикнали да живеем точно по определени стереотипи. Учат ни, че е важно да създадем семейство, че е важно да се учим добре в училище, в университета, че е важно след това да си намерим престижна работа, от която да печелим много пари, за да можем да си позволим да си построим/купим къща, да караме хубава кола, а защо не и няколко. Учат ни, че е важно да имаме много приятели, хобита, интереси, които да практикуваме и това се свързва с развитието на нашата личност. Учат ни, че по този начин ставаме по смислени като хора, имаме мотив да се развиваме, постигайки определен краен резултат след това.
Проблемът в тази система е, че обществото, което налага тези стереотипи е обърнало естествения процес и колкото повече то се модернизира, светът напредва на материално ниво, толкова повече се засилва стремежът към постигане на тези убеждения. Те всъщност са следствие на нашето личностно развитие и колкото повече ние се грижим за своето щастие, изпитване на любов към околните, получаване на любов от тяхна страна, развиваме се по посока на нещата, които истински ни вълнуват и са ни интересни, независимо дали ни е интересно да събираме боклука по улицата или да бъдем ядрени инженери, толкова повече успехи ще имаме в тази матрица, която обществото ни поставя в култ и то не осъзнава именно това. Когато въздействаме по противоположния начин, се появяват все повече случаи на паник атаки, тревожност, депресия, защото следваме тези догми.
 
Какъв е ефектът на този модел в партньорските отношения?
На база на този модел, ние избираме своите партньори. Нещо повече. Ние изграждаме своите очаквания, които имаме към тях или те ги изграждат към нас, на база на този модел.
 
Какво се получава?
Съзнателно или подсъзнателно, наблюдаваме дали отсрещния човек кара кола, има апартамент, има земеделски имоти, какво образование има, какво работи, дали има деца, когато е на определена възраст, без дори да опознаем ситуацията, какво се крие зад тези следствия. Тъй като те НЕ определят един човек, но ние във все по-голяма степен сме свикнали да го определяме по тях и се получава, така че ние се събираме на база тези външни белези, дори бихме направили компромис с нещо, което не ни допада в характера на отсрещния, ако той е добре поставен с обществото, може ни разшири мрежата от контакти, например. Получава се, така че ние не достигаме достатъчно до същността на човека, с която всъщност се свързваме, когато влизаме във връзка с него и след определен брой години сме изненадани защо се разделяме. Какъв е бил смисълът на отношенията, в които сме били? Дали реално сме избрали човек съответстващ на нашия начин на мислене, на нашите ценности или сме го избрали, защото той ни е "интересен" и му се възхищаваме, дори и да нямаме точно същите ценности, каквито има той.
Замислете се, в колко от вашите връзки сте избирали на тези принципи партньорите си и в последствие колко качествени са били те. Какви интереси имате в живота си и защо ги практикувате? Дали истински вярвате в това, което работите или го правите, за да имате добро положение в обществото? Каква цена ще платите в бъдеще за своя избор? Защото е много лесно да започнеш да се въртиш по една спирала, в която правиш всичко, "както трябва", "както обществото очаква", от което плодовете ще са гнили. Много е трудно, изискват се усилия да следваш себе си, когато започваш да се въртиш по нея. Ако някой ви каже, че има лесен път, той ви лъже, в който щраквате в пръст и всичко се получава, в които можете да постигнете мечтите си просто така с две или три стъпки. Но накрая плодовете ще са сладки и нещо повече, родовата карма, която оставяте на идните поколения ще работи в тяхна полза. Те няма да имат нужда да я изпукват.
 
За въпроси, коментари и лични консултации, може да ме потърсите на лично съобщение или на имейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Александър Каратерзиян