Терминът суперхрана няма ясна дефиниция, но обикновено означава храна с високо съдържание на полезни и с ниско съдържание на нездравословни вещества, която спомага за подобряването на здравето и за борба с болести, или и за двете .
ВИДОВЕ СУПЕРХРАНИ
Това са вид функционални храни, за които се смята, че притежават необичайно високи нива на подобряващи здравето хранителни съставки и почти никакви недостатъци от хранителна гледна точка. Този термин е резултат на маркетингови трикове и на влиянието на временно популярни диети, а не на научни доказателства. На практика огромно разнообразие от пресни храни може да се отнесе към суперхраните, въпреки че съществуват такива, които се открояват като особено богати на хранителни, като къдравото зеле, ракообразни и авокадото.
ПОПУЛЯРНИ ХРАНИ
Храните, за които се твърди, че притежават качествата на супурхрани, включват някои добри претенденти, като авокадо и бадеми.
ПЪРВАТА СУПЕРХРАНА
Една от първите храни, наречена суперхрана, боровинките са малки сини плодове от Северна Америка. Богати са на витамини С и К, на фибри, и на минерала манган и на антоцианинови антиоксиданти. Няколко изследвания предполагат, че те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и подобряват функцията на мозъка. Консумацията на боровинки като суперхрани е довело до значително увеличение на консумацията им САЩ, която е нараснала 5 пъти за 20 години.
Киноа - високо съдържание на белтъци и пълноценен източник на всички незаменими аминокиселени БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ НА ГЛУТЕН .
Броколи – високо съдържание на витамини, особено на витамин С. Антиоксиданти, понижава холестерола.
Къдраво зеле – високо съдържание на желязо, калций, витамин С и К и на флоат. Помага за предпазването или забавянето на някои от свързаните с остаряването проблеми с зрението.
Авокадо – съдържа мононенаситни мазнини, които са полезни за сърцето и фибри за регулиране на кръвната захар. Съдържа вит К, Е и С , витамини от група В и калий.
Асаи и бери - високо съдържание на антиоксиданти, може да притежава противоракови и противовъзпалителни свойства.
Годжи бери – високо съдържание на антиоксиданти.
Бадеми – съдържа ненаситни мазнини, които са полезни за сърцето, богато е на фибри, антиоксиданти, витамини от група В, витамин Е и богато на минерали.
Амарант – високо съдържание на белтък, БЕЗ ГЛУТЕН, по-богато минерално съдържание от много зеленчуци.
Чиа - богато е на разтворими фибри и на белтъци, богато е на омега 3.
Ленено семе – високо съдържание на омега 3 и разтворими фибри.
Мед манука – антибактериални качества, доказани срещу набор от патогени.
Автор: Д-р Гергана Николова, диетолог по телемедицина тел: 0879002880