БГ Лекари

БГ Лекари

Кокосът и добрата българска бактерия в Лактера Веган

В 21 век ние заплащаме „постиженията“ в химическата индустрия, производството на индустриални храни с дълъг срок на годност, производството на синтетични материи и замърсяването на въздуха от 20 век с все по-честата проява на различни видове алергии. Обработката на млякото с химични вещества води до все по-честа алергия или непоносимост към тази основна за човека храна. Екипът на Лактера се бори с това предизвикателство повече от 4 години и успя да размножи млечнокисели пробиотични бактерии изцяло на растителна основа като създаде нов пробиотик със специфичната българска бактерия Лактобацилус булгарикус – Лактера Веган. Млечнокиселите пробиотични бактерии, освен на мляко, се размножават добре и на растителна среда от соя или ядки, но в последните години голяма част от соята на пазара е ГМО, а към ядките има доста алергии. В Лактера Веган първият в света щам от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1 е размножен в среда от кокосово мляко, грах и пектин.

Кокосовите орехи се отглеждат в тропическите райони повече от 4500 години и в съвремието популярността им нарасна заради екзотичния им вкус и потенциалните им ползи за здравето. За разлика от много други плодове, кокосовите орехи съдържат малко въглехидрати и повече мазнини. Мазнините в кокосовия орех са средноверижни триглицериди. Те се усвояват директно от тънките черва и се превръщат в енергия без да се натрупват в мастните депа и не натоварват черен дроб и сърце. Хората, които живеят на Полинезийските острови имат по-ниска заболеваемост от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет. Кокосовите орехи съдържат и няколко важни минерала. Те са с особено високо съдържание на манган, което е от съществено значение за здравето на костите и метаболизма на въглехидратите и холестерола. Богати са на мед и желязо, които пдпомагат образуването на червени кръвни клетки, както и на селен и полифеноли, които са важни антиоксиданти, защитаващи клетката от оксидативен стрес.

Грахът е растителната храна, която е с изключително високо съдържание на растителни протеини и ниско съдържание на мазнини. Високото съдържание на фибри подобрява храносмилането. Грахът е ценен източник на желязо, което помага в борбата с умората и анемиите. Високото съдържание на витамин С подпомага нашия имунитет и производството на колаген, което поддържа кожата ни здрава и млада. Грахът може да направи чудеса за очите ни. Той съдържа лутеин, който намалява риска от катаракта и дегенерация на макулата, които водят до загуба на зрение в напреднала възраст.

Пектинът се съдържа основно в ябълки, дюли, череши, сливи и други плодове. Пектинът има разнообразие от здравословни ползи. Всъщност, именно на него се дължи познатата поговорка: „Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен!“ Пектинът укрепва храносмилателното здраве, забавя усвояването на холестерола, мазнините и въглехидратите от храните и по този начин поддържа нормалното ниво на кръвната захар и сърдечното ни здраве. Той е пребиотик, т.е. източник на храна за пробиотичните бактерии. В човешкото тяло, ябълковият пектин се превръща в бутират, който стимулира мозъка да произвежда мозъчен невротрофичен фактор за облекчаване на стреса, безсънието, тревожността и депресията. Ябълковият пектин спомага и детоксикацията , тъй като е с отрицателен заряд и привлича положително заредените тежки метали и токсини и ги изхвърля от тялото.

Новият пробиотик Лактера Веган не съдържа никакви алергени, вкл. мляко, съгласно Регламент 1169 на ЕС (Приложение 2 за алергени). Този пробиотик е много подходящ за хора на веганска или вегетарианска диета, за хора, които постят, за хора на палео диета, изключваща консумацията на зърнени продукти, както и за хора, които не консумират глутен. Основният пробиотичен щам в Лактера Веган е Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход, за който експериментално и клинично е доказано, че има антибактериален ефект срещу патогенни бактерии, предизвикващи диарии и възпаления. Професор Айк от Индия доказа експериментално, че този щам намалява размножаването на ракови клетки.

По време на ковид епидемията екипи от Университетска болница Плевен и Университетска болница Св. Анна в София доказаха, че Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход модулира клетъчния имунитет и е успешна хранителна подкрепа при COVID-19. За това проучване Лактера получи български патент за биологично активен продукт, който има обещаващите качества на храна на бъдещето за борба с вирусните инфекции.

По време на 31-вата Антарктическа експедиция, екипи от ВВМУ Варна и Софийски университет доказаха, че този щам е психобиотик и влияе благоприятно върху депресиите и „бърнаут“ синдром при хора, подложени на екстремни натоварвания и стрес. Средата, в която е размножен Lactobacillus bulgaricus DWT1 в новия пробиотик Лактера Веган, е кокос, грах и пектин. Лактера Веган е със заявки за български и европейски патент.

Вземете една лъжичка Лактера Веган за вашето здраве и добро настроение!

Бъдете здрави с Лактера!

Повече информация: www.daflorn.bg