БГ Лекари

БГ Лекари

Илия Маринов- Боуен терапевт, София

Илия Маринов - Боуен терапевт

Винаги съм искал да помагам на хората и съм вярвал, че има холистични, нетрадиционни методи, които възстановяват здравето без странични ефекти. Открих „случайно“ Боуен терапията в началото на 2015г. и до есента вече бях изкарал първите два модула. Това беше „моята“ терапия. От момента, в който започнах да правя редовни боуен сеанси на своите деца, те спряха да боледуват.

 Освен диплома за основния курс Боуен®, имам и защитено първо и второ ниво Боуен® - специални процедури за хронични състояния. Имам и допълнителна квалификация с курсовете : „Боуен – дух и тяло“, „Боуен при инсулт“, „Боуен при диабет“, „Боуен при болки във врата“.

Боуен® за новородени и бебета има изключително голям ефект при овладяването на болки при колики, рефлукс, запек, поникване на зъби. При редовни боуен сеанси децата понасят изключително леко и спокойно ваксинирането. Може да се прилага веднага след раждането.

Успоредно с това се занимавам с различни енергийни практики:

Имам инициации за 1-во и 2-ро ниво в традиционното Рейки на Микао Усуи.

Работя с универсалната божествена енергия Матерния – една много фина и нежна енергия.

От опит мога да твърдя, че комбинирането на тези практики по желание на клиентите, допълва и засилва въздействието на боуен-движенията за балансиране на тялото.

Изучавам принципите на Психобиологията за връзката между емоциите и заболяванията. Това е още един метод за повлияване върху болестите чрез намиране на конкретни нерешени емоционални конфликти – отключили заболяването.

В кабинета, където практикувам, се предлага Биорезонанс по метода на Фол. Чрез принципа, че всеки патоген резонира на определена честота, се открива наличие и степен на възпаление в органите и системите на тялото по точките на енегийните меридиани. Чрез замерване се определят подходящите добавки, които да изчистят и балансират тялото отново.

 

 

И-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Лична фейсбук страница: https://www.facebook.com/ilia.marinov.758

Телефон за записване: 0887920269

 

Работно време:

Понеделник: 08:00-20:00 часа – само със записани часове
Вторник: 08:00-20:00 часа – само със записани часове
Сряда: 08:00-20:00 часа – само със записани часове
Четвъртък: 08:00-20:00 часа – само със записани часове
Петък: 08:00-20:00 часа – само със записани часове
Събота: 08:00-20:00 часа – само със записани часове
Неделя: 08:00-20:00 часа – само със записани часове

 

Адрес кабинет: София, Младост1, ул. Д-р Стоян Чомаков 4А – търговски център Чергата, ет.2, офис 59

Координати кабинет: 42.659256, 23.377347

Лицензиран член на Българска асоциация по боуен терапия - БАБТ Какво представлява Боуен?

Какво представлява Боуен® ?

Боуен® внася една от най-задълбочените терапевтични концепции в света днес. Тя се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя само с всеки проблем, било то на физическо или психическо ниво.

Техниката е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната системи. Известна е с ефективността си при проблеми с вътрешните органи, както и с намаляне на времето за възстановяване.

Техниката е напълно нова концепция за благоприятно въздействие върху тялото. Тя нито произлиза, нито прилича на която и да е друга терапевтична модалност:

 • Ставите обикновено се самонаместват – без да имаме манипулации на ставите и костите, както в хиропрактиката.
 • Мускулните напрежения и разтежения се облекчават и се възстановява нормалния лимфен поток – без мускулите да се стискат и масажират.
 • Меридианите показват моментално подобрение – без методиката да е базирана на меридианите и да включва акупунктура или акупресура.
 • Наблюдава се дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото.
 • Почти всеки споделя приятно, релаксиращо усещане и дълбоко чувство за комфорт и лекота.

Боуен® среща одобрението и на традиционната, и на алтернативната, и на съпътстващата медицина навсякъде по света, като връх на грижите за човешкото здраве!

Механизми на действие

Има няколко теории за механизма на действие на терапията Боуен®. Една от тях предлага, че „движението“ Боуен стимулира проприорецепторите, представляващи сетивни влакна в края на периферната нервна система. Това подтиква тялото да се преустрои и да се върне към естественото си състояние на здраве. Проприорецепторите осигуряват възприемането на положението и движението на тялото в пространството и са разположени в съединителните тъкани, мускули, сухожилия, ставни връзки и фасции.

Един от тях, нонцицепторът играе важна роля за ефективността на лечението. Нонцицепторите са особено чувствителни към вредните, нездравословни влияния, които са или потенциална заплаха за телесната тъкан, или активно ѝ вредят. Те понякога се наричат рецептори на болката, макар че терминът е подвеждащ, тъй като болката се схваща като такава в по-високите нива на мозъка. Нонцицептори се намират в повечето тъкани на тялото, но са преобладаващи във фасцията, една ципа от фиброзна тъкан, която обвива, обгражда и поддържа мускулите, тъканите и другите органи на тялото. Фасцията създава пространство между мускулните групи, отделните мускули и отделните мускулни влакна чак до микроскопско ниво, позволявайки оптимално и здравословно движение на течностите към всички мускули и стави.

Когато тялото получи нараняване, например счупен пръст на крака, нонцицепторите изпращат рефлекторен сигнал, със скорост 70 – 120 м/с по отвеждащите влакна до таламуса, намиращ се в мозъка. Тази информация се обработва от мозъчната кора и по различни нервни влакна се изпраща обратно до травмираното място за да започне оздравителен процес, чрез контракция на мускулите и предизвикване на възпаление в зоната.

Ако болката продължава за дълъг период, фасцията остава свита за да предпази болезнената част от тялото, причинявайки дисфункция или ограничаване на движението на заобикалящата тъкан. Даже когато костта е заздравяла, ние продължаваме да накуцваме, често защото фасцията ограничава движението, оставайки в същото си натегнато състояние.

С всяко движение Боуен, фасцията се раздвижва и леко „обезспокоява“, но не се отделя насилствено. Когато слепването на фасцията се поосвободи и съединителната тъкан омекне и се отдръпне, фасцията намалява напрежението си. Тогава мускулно-скелетните структури увеличават обема си на движение и започват да използват своя пълен потенциал. В допълнение – нервите, кръвоносните съдове и лимфните възли, намиращи се в тази освободена тъкан, вече функционират по – добре.

Нискоинтензивните движения Боуен разтягат колагеновите фибри и променят формата на съединителните тъкани. По този начин се стимулират нонцицепторите във фасцията и съединителната тъкан да предадат, посредством централната нервна система, позитивни импулси до мозъчната кора, която разпознавайки тези сигнали, инициира оздравителен процес. Посредством еферентните нервни влакна се предава съобщение да се спре възпалението и да се отпуснат мускулните фибри и съединителните тъкани.

Едно алтернативно обяснение на механизма на действие на Боуен®

Движението Боуен активира следните механизми за самолечение:

Стреч рефлекс - повечето движения Боуен се правят или в началните или в крайните залавни места на мускулите, или в мускулното тяло, където се намират рецепторите на Голджи. Те информират нервната система за състоянието на напрежение, удължаване или скъсяване на мускулно-сухожилната тъкан. Тези рецептори се стимулират по време на „провокирането” или „претъркалянето” при движението Боуен. В случай на неврорефлекторни механизми от типа болка-мускул-спазъм ние можем да пресечем този порочен кръг чрез промяна на стимула, получаван от нервната система.

Ставни проприорецептори – всички движения направени около една става, директно въздействат на ставата, капсулата и ставните връзки, които са богато инервирани с проприорецептори. Отново ще се получи стимул от нервната система, започващ стимулиране нормализирането на функцията на ставата, без нужда от силови манипулации.

Фасция – всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на връзката между фасцията и нерва, мускулът или сухожилието, които се мобилизират. Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост. В случай на нараняване всички те ще са негативно повлияни, защото фасцията се втвърдява, свива, усуква и дехидратира. Обикновено, като резултат от сеансите, се забелязва разхлабване на тъканните сраствания и подобряване стойката и подвижността на тялото, без груби намеси и разтягания.

Балансиране на Вегетативната Нервна Система (ВНС) – Може би своя най-дълбок и важен ефект терапията има точно тук, където се управляват механизмите за самолекуване на тялото. ВНС контролира 80 % от функциите на тялото и е много възприемчива към външни въздействия. Много хора днес живеят в постоянно състояние на стрес и симпатикова свръхстимулация на ВНС. Лечението настъпва след като ВНС се промени от симпатикова към парасимпатикова доминанта. Техниката Боуен® изглежда катализира тази промяна; по време на сеансите често се случва пациентите бързо да заспиват или да изпадат в дълбоко отпускане, може да се чуе шумна чревна перисталтика. Това подсказва промяна към парасимпатиково доминиране с освобождаване стреса на дълбоко ниво. Това може да обясни защо няколко сеанси с Боуен® често активират оздравителния процес, когато заздравяването от травма, болест или хирургическа операция е в застой.

Тригерни точки – някои движения Боуен® отчасти съвпадат с местата на свръхвъзбудимите (тригерни) точки. Чрез отпускането на тригерните точки, съществуващите болки се успокояват и мобилността на ставите и мускулната координация се подобряват.

Акупунктурни точки и Меридиани – повечето Боуен® движения се припокриват с акупунктурни точки и някои на практика пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Акупунктуристите свързват индикациите и ефекта от движенията Боуен със съответните акупунктурни точки. Те отбелязват, също така и бързи промени в акупунктурния пулс в отговор на движенията или процедурите. Припокриването на тези две системи може да обясни много силния енергетичен компонент на техниката и нейния ефект върху вътрешните органи.

 

Как се прави?

Една процедура протича по следния начин. Пациентът ляга в удобна за него поза на обикновено или масажно легло, но може да се работи и в седнало положение.

Лечението се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на голо или през дрехите. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво.

След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути, когато клиентът се оставя сам, да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да преработи получените послания, след което се включват възстановителните механизми.

Значими резултати могат да се проявят дори и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни.

Терапевтичният сеанс се прави средно на седем дена. Обикновено два-три сеанса са необходими за острите състояния. Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото, като цяло.

За разлика от много други терапии, Боуен® не използва силова манипулация. Практикуващия не насилва тялото да направи „това, което му се каже“, а го оставя самó да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно.

Може ли да ми помогне?

Боуен® се препоръчва за всички възрасти, от новороденото дете до възрастния човек, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага също и при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Тя повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално.Резултатите са впечатляващи и при бебета и при животни, така че плацебо ефект е невъзможен!

Остри, хронични, неврологични и психо-соматични заболявания се подобряват след Боуен® процедура.

Състояния, които се повлияват много добре от терапията са:

 • Мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми;
 • Проблеми с вътрешните органи (дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва …), стомашно-чревни разстройства;
 • Безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми, разстройство на имунната система;
 • Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора;
 • Дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми; Стрес и синдром на хроничната умора, Алергии и сенна хрема; Емоционален и хормонален дисбаланс, Мозъчен и сърдечен удар;
 • Авто-имунни заболявания, алергии;
 • Мигрена и други видове главоболие;
 • Нощно напикаване;
 • Неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състояния

И още много други…

Терапията е съпътстваща, допълваща традиционната медицина, в смисъл че усилва нейния ефект, без да се намесва в предписанията ѝ.
Въздействието върху нервната система е много фино и е необходимо време за пълното проявление на ефекта. За да не се прекъсне процеса на ответната реакция в тялото е най-добре да не се предприемат други мануални или енергийни терапии няколко дни преди и след сеанс с Боуен®.

 

 

Ключови думи: боуен терапия, илия маринов боуен терапевт, боуен, боуен терапевт, софия боуен, биорезонанс, bowen, bowen therapy, Iliya Marinov bowen therapist Sofia

 

Други в града