БГ Лекари

БГ Лекари

Ползи за здравето от целебната билка Свещен босилек

Свещеният босилек е билка, произхождаща от Централна и Северна Индия, която се използва в народната индийска медицина хилядолетия наред. Среща се още под името тулси или райски босилек.

Високо ценен е поради своите лечебни свойства и духовно значение в аюрведичната медицина, където е получил званието Еликсир на живота, защото се смята, че удължава живота. Освен за медицински цели свещеният босилек намира приложение и в ежедневните свещени ритуали за почитане на боговете.

На външен вид и вкус наподобява обикновения босилек, но наред с терапевтичните, антибактериални, антибиотични, антиоксидантни и други свойства, растението притежава и силни адаптогенни качества.

Хранителната му стойност също е висока, тъй като съдържа витамини А и С, калций, цинк, желязо и хлорофил. От листата до семето, свещеният босилек се счита за естествен тоник за тялото, ума и духа. Различните части на целебната билка се препоръчват за лечение на различни здравословни състояния.

 

Помага за намаляване стреса и тревожността

Всички части на свещения босилек действат като адаптоген. Адаптогенът е естествено вещество, което помага на тялото да се адаптира към стреса и насърчава умствения баланс. Доказано е, че растението притежава антидепресантни и анти-тревожни свойства.

Билката, приемана под формата на чай, направен от листата ѝ, може да намали нивата на стрес и тревожност.

Стимулира и витализира тялото и предпазва от рак

Свещеният босилек има високо съдържание на антиоксиданти, които пречистват тялото и го защитават от токсични химикали. Според някои изследвания билката може също да предотврати заболяването от рак, тъй като намалява растежа на ракови клетки.

Предпазва от инфекции и лекува рани

 

Благодарение на антибактериалните, антивирусни, противогъбични, противовъзпалителни и обезболяващи свойства, билката действа ефективно срещу бактериални и гъбични инфекции и рани като акне, язви в устата, белези. Екстрактите, направени от листата му, ускоряват заздравяването на рани.

Намалява кръвната захар и помага в превенцията на диабет

Свойствата на свещения босилек могат да помогнат за намаляване на кръвната захар. Листата му съдържат етерични масла и антиоксиданти, които облекчават усвояването на глюкозата в кръвта и стимулират правилното функциониране на панкреаса.

Понижава нивата на холестерол и регулира кръвното налягане

Мощните антиоксиданти, съдържащи се в полезната билка, намаляват нивата на холестерола и успешно борят високото кръвно налягане.

Помага при настинка и грип

Свещеният босилек е естествено, мощно бактерицидно средство, което ефективно облекчава симптомите на настинка и грип.

Защитава стомаха

Растението повишава защитата на стомаха, тъй като намалява стомашната киселина, увеличава секрецията на слуз и удължава живота на слузните клетки. Освен това отварата от тази билка помага за премахването на песъчинки или малки камъни в бъбреците.

 

Източник: gotvach.bg