БГ Лекари

БГ Лекари

Страх, безпокойство, повишена тревожност и няколко работещи начина как да ги овладеем!

Искрено вярвам, че за да се справим с един проблем, задача или да извършим промяна е нужно да има осъзнаване, мотивация и взето решение. За да е изборът осъзнат е добре да знаем кои са причините довели до повишаващото се ниво на тревожност, как сме стигнали неусетно до тук и защо е толкова трудно да се справим сега? Защо  намалява желанието за промяна?

Представете си, че вече сте стигнали до онзи момент, когато ви се плаче от безсилие, защото искате да спрете да се тревожите, но не успявате или ако успявате, то е за кратко. Все започвате, но адски се страхувате да не загубите този макар и мъничък баланс, който и без това трудно поддържате.

Нека видим как се задейства процеса в нашият мозък, защото там се крие разковничето, там са и проблемът, и решението.

Всичко е биохимия. Да допуснем, че в продължение на много дълго време сте били в състояние на стрес по различни причини. В следствие на това мозъкът, започва да отделя стресови хормони и така неусетно се е променила биохимията в организма. Постепенно клетката започва да привиква и да се стреми да се адаптира към новия химичен състав на кръвта, т.е. тя се адаптира да се храни с това, което има в момента. Поддържайки страховете, вие задавате определена команда към мозъка и той търси всички възможни начини, за да поддържа това състояние и този химичен състав, за да храни  клетката, която вече се е адаптирала към новите условия. Затова когато сте определили фокуса, започвате да обръщате внимание на всичко, което потвърждава страха  и което ви кара да се тревожите. Най-лошото е, че не можете нищо да направите с външните условия. Защото не е в нашите възможности да променяме света. Единственото, което е в наша власт, това сме самите ние, нашето поведение в социума, нашите мисли и действия. Тогава и само тогава, когато имаме власт над нашето състояние може да влияем на близки, познати и така леко по леко да променяме света около нас. Представете си ако всеки ден само един човек  се наведе и вдигне един боклук, колко по-чисто ще е?

Да се върнем на момента, в който  решавате, че искате промяна и започвате да правите усилия в тази посока. Включвате воля, имате намерение... Не се получава. Пак има нещо, което започва да ви дърпа към стария начин на съществуване и това е нормално - мозъкът търси това, което смята, че е важно за вас. Не се досеща, че така създава неприятности и дискомфорт. Причината е, че имате навик, създадени невронни мрежи и стабилни невронни връзки, които отстояват на намерението ви да разчупите тази кутия и да се освободите от страха. Клетката вече чувства промяната и новата храна не й харесва, тя трябва отново да се нагажда, а знаем, че това е процес, който изисква време. Много силен се оказва страха да не загубите и без това крехкия контрол над някакво поносимо социално общуване.

Това обаче е момента да проявите воля и да не спирате да търсите варианти, за да отклоните фокуса от стария начин на мислене.

Какво работи в моята практика и препоръчвам:

  • Четете различни автори и търсете онзи начин да си помогнете, който ви допада най-много, но не търсете най-лесния начин. Имайте критерии за това как искате да живеете. Не се предоверявайте на чужди решения.
  • Когато откриете своя начин, потърсете подходящия специалист, който да ви помогне, защото в този момент е важна подкрепата и усещането, че не сте сами. В разговора с такъв човек няма да има осъждане, ненужен анализ. Приятелите са за друг вид общуване, те не винаги имат реална преценка за случващото се с вас.
  • Проявявайте воля и не се отказвайте, приемайте трудните моменти като познание и опит.

В този процес на промяна ще помогнат следните методи:

  • Иглотерапия. Стресът изчерпва много от нужните минерали и имунната система е слаба. Иглотерапията подпомага организма чрез естествена стимулация в биоактивните точки. Това е индивидуален процес, въпреки че има общовалидни енергийни канали, които се стимулират. Тя действа като бърза помощ за организма.
  • Биофийдбек апарат. Той ще ви помогне да имате друг фокус, нови навици и дисциплина. Чрез специално създадени интерактивни игри ще получавате обратна връзка как започва да се променя реакцията на нервната система, когато стартира процеса на промяна. Ще се почувствате по-добре, ще се повиши мотивацията, ще се задействат логическите центрове в мозъка, ще искате да планирате и да действате.
  • НЛП коучинг. Една промяна свързана с планиране, търсене на нужните ресурси, които да подпомогнат процеса. Коучът е специалистът, който ще проследява динамиката на промяната и ако е нужно заедно ще обсъждате промени в плана. Всичко е движение.
  • Изготвяне на индивидуален неврологичен профил. Това е инструмент, който показва как хората мислят, действат, как учат и като цяло как възприемат света. Познаването на личният неврологичен дизайн – Neuro Agility Profile и факторите, чрез които може да въздействате върху своето мислене, осъзнатост и възприятие, ще помогне лесно да се адаптирате към непрекъснато променящата се среда, да бъдете конкурентно способни в един екип, да се развивате.
  • Ароматерапия. Нежният начин да се върнете в приятните спомени, предизвикани от етеричните масла. Терапия, която не може да бъде манипулирана, защото всеки има различни аромати за празник, споделеност, топлота. Един уникален метод да си изградите своя среда, която ще ви настройва да мислите и действате в желаната посока.
  • Спорт, хоби, общуване с нови хора, изучаване на нови неща, музика, танци.

Бъдете креативни и намерете своя начин да прецакате страха и тревогата!

 Ако чувствате, че имате нужда от подкрепа или не знаете от къде да започнете, не се колебайте да се свържете с мен на телефон 0888 568 115.

Повече за автора вижте тук.