БГ Лекари

БГ Лекари

Преработка на психически травми и стрес с психолог

Тялото ни има памет и стреса и травматичните преживявания остават запечатани в него, дори умът да забрави или потисне преживяването. Чрез системата TRE - Trauma/Tension Release Exercises можем да освободим травматичния опит и стреса от телата си, да свалим тревожността, да подобрим съня и цялостното си добруване. TRE системата е много популярна на запад и се използва от парамедици, военни и хора по целия свят заради високата си ефективност.

След практика хората често използват думите „заземен“, „отпуснат“ и „по-спокоен“, за да опишат чувствата си. Само след няколко месеца редовно практикуване хората съобщават за облекчение от заболявания като артрит, фибромиалгия, екзема, автоимунни заболявания и други.

По време на практиката безопасно се активира естествен рефлексен механизъм на треперене и вибриране, който освобождава мускулното напрежение и успокоява нервната система. Когато този мускулен треперещ/вибриращ механизъм се активира в безопасна и контролирана среда, тялото се връща обратно към състояние на баланс.

Терапевтичните мускулни тремори са естествен, вътрешен, невро-физиологичен отговор на тялото за намаляване на собствения стрес и възстановяване на чувството за хармония. Треперенето и спонтанните неволеви движения на тялото освобождават блокираното в имплицитната памет, като по този начин стартират целебни процеси.

Какви са ползите от практиката?

 • По-малко притеснения и безпокойство;
 • Намалява симптомите на ПТСР (Посттравматично стресово разстройство);
 • Повече енергия и психическа устойчивост;
 • Подобрени взаимоотношения;
 • Освобождаване от натрупания стрес;
 • По-добър сън;
 • Намаляване на конфликтно поведение;
 • Намалени болки в мускулите и гърба;
 • Повишена гъвкавост;
 • Емоционална регулация;
 • Облекчение от хронични медицински състояния.

Натрупването на стрес и травматичен опит, както и липсата на освобождаване от напрежението дисрегулират нервната система и създават конфликти, болки на физическо ниво, активират защитните модели на поведение, защото не се чувстваме в безопасност когато сме в стрес.

Отзиви:

“Обикновено треперя по 20 или 30 минути в сесия със Савина и през първата половина на сесията просто оставям тялото си да си върши работата. Чувствам се много по-спокойна. Децата ми веднага забелязаха промяната - не се дразня на дребните неща толкова, колкото преди. Дори колегите ми казват, че изглеждам различно.” М.А. 32г.

“Когато си в хроничен и посттравматичен стрес се чувстваш безпомощен по много ужасяващ начин. Връщането на контрола върху симптомите, тялото ми, въобще живота ми като цяло, беше съществена част от лечебния процес. Благодаря на себе си, че се доверих да опитам, да го преживея и в крайна сметка успях да повярвам на способността на тялото да се самолекува. Благодаря на Савина, която беше с мен и ми показваше как да се саморегулирам по време на практика.” И.П. 43г.

Противопоказания за практиката:

 • Бременност, както и раждане преди по-малко от 3 месеца
 • Епилепсия / Гърчове
 • Медицинска оперативна намеса преди по-малко от 3 месеца
Бременност, както и раждане преди по-малко от 3 месеца
Епилепсия / Гърчове
Медицинска оперативна намеса преди по-малко от 3 месеца
Бременност, както и раждане преди по-малко от 3 месеца
Епилепсия / Гърчове
Медицинска оперативна намеса преди по-малко от 3 месеца
Бременност, както и раждане преди по-малко от 3 месеца
Епилепсия / Гърчове
Медицинска оперативна намеса преди по-малко от 3 месеца

Кой е водещия на практиката TRE?

Савина Дилова е травма ориентиран психотерапевт, обучаван при Д-р Габор Мате. Тя също е хипнотерапевт и мастър в традиционно Усуи Рейки. Нейният личен опит с TRE практиката я води към професионалното й обучение в този преживелищен метод и тя започва да фасилитира индивидуално и групово с клиенти.  
Повече за нея като професионалист на savinadilova.com

За индивидуални сесии пишете във формата за контакт на savinadilova.com, а за групови събития следете https://vitarama.bg .

Повече информация за автора вижте тук.