Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Психолог Василена Христова: Остра стресова реакция – Паник атака - Какво е паник атака? Как да се справя с паник атаката?

Всяко чувство се определя от даден хормон.

Когато някой каже „Аз съм напрегнат, тревожен и ме е страх“, той просто ми казва – Адреналинът ми е много. Тoва е хормонът, който предизвиква усещания на задушаване, сърцебиене, главоболие, главозамайване и т.н.

Адреналинът е боен хормон. Той има за задача да ни подготви за справяне с опасности от какъвто и да е вид.

Задачата му е да даде енергия на мускулите на краката и ръцете, но до китките, така че човекът да се бори или бяга (процентно най-много към бедрата). Затова трябва да пренасочи кръвотока към тях. Малко примитивно е, но това ни е наследство от маймуните.

Какво практически прави адреналинът – свива всичките мускули, но най-силно това се усеща в корема. Така кръвта от корема поема към долните крайници и идва едно от първите оплаквания – стягане в стомаха. Но кръвоносните съдове също се свиват и сърцето започва да работи срещу по-голямо налягане. Затова и учестява съкращенията си – да компенсира съпротивлението и човекът има усещането, че то буквално ще изскочи. Стягат се и всички мускули, които не участват в реакцията на борба или бягство – дъвкателни, на гръдния кош, на китките и т.н. Понякога усещането е като топка в областта на шията .

Стяга се и кожата – в нея има много кръвоносни съдове, а кръвта трябва за борбата. Така идва усещането на стягане и болка в главата. Може някой от вратните или другите мускули да се стегне повече от останалите и това да ограничи подвижността на отделни части от тялото - ръце, крака, врат.

Възможно е кортизолът /вторият стресов хормон/ да предизвика болки само в определени точки в тялото, които да са постоянни или да се менят – ,,мигриращи болки’’.

Често зрението се замъглява - адреналинът разширява зеницата на окото и пречи на фокусирането. Той блокира и част от невронната мрежа на мозъка - целта е не да се мисли, а да се бяга. Това блокиране частично нарушава и възможността за фин анализ на вижданите обекти.

То води и до блокиране на паметта и субективното изживяване за ,,невъзможност’’ да се мисли. Хората често ми казват ,,Аз не мога да мисля“. Това е така и вниманието и паметта участват в мисловния процес, а те са частично блокирани.

,,Виенето на свят’’също е продукт на това нарушаване на връзките кора – подкорие.

Възможно е по време на криза температурата да се повиши до 39-40 градуса. И това е нормално. Свитите и треперещи мускулни влакна отделят топлина, повишената глюкоза също дава енергия – субективното усещане обаче може да е за студ и ,,втрисане“.

При свиването на кожата се дразнят потните клетки – така, че изпотяването е нормално. Настръхването на космите също.

Във форумите има мнения на колеги, които казват, че за да се излекува паник атаки е нужно 2- 3 години психотерапия и поне в началото да се ходи 4 пъти в седмицата. Колкото и странно да ти звучи те са прави….и не са прави.

Защо?

Както знаеш страхът е просто една емоция. Зад нея е един хормон, адреналинът. Като всяка емоция и паниката се контролира от мисленето (в 90 % от случаите, зад останалите 10 % стои амигдалата). Тоест, за да победим страха трябва да променим мисленето. Да, но колко време е нужно за това и лесно ли става?

 

Свържете се с мен и нека обсъдим вашите симптоми, въпроси и притеснения: 0898 48 66 28

https://vasilenahristova.com/нека-се-запознаем/