Търсене

БГ Лекари

БГ Лекари

Психотерапевт Ани Дюлгерска: Мъжът и жената интимно

Жената е творческа, животосъздаваща енергия. Жената е грижа ме е, важно ми е. Към всичко и всеки. Мъжът взема този модел и го прави работещ, в живота, сред хората, в ежедневието. Мъжът е - няма начин да няма начин. Всеки един човек има у себе си и двата принципа. 
 
Когато сме сами, сме и двете, но винаги ни тегли към това да намерим половинката си, която да ни даде шанса да откроим пола си и да се себеосъществим. 
 
Тази хармония между мъжкото и женското е природен закон и в двойката и в нас самите. Ако жената е с превес на мъжка енергия, боледува двойката и мъжът е с превес на женска енергия. Ако в самият мен, като мъж, женската енергия е болна, също толкова и мъжката е болна и обратното при жените.
 
Мъже, моля ви не казвайте аз не съм сантиментален, защото е смешно! Ако не си сантиментален, не можеш да бъдеш и мъжествен. Точно чувствата правят мъжа борбен и му дават сила. Без тях е трагичен образ на фитнес маниак с единствена цел собствена красота и самовлюбеност. 
 
Женската енергия е първична. Мъжът се ражда от женската плът. Страхът често го кара да бяга от женското, в образа му на усещания, емоции, чувства. Така се самокастрира. Не бягството, а научаването да ги владее ще го направи мъж, умелото боравене със страстта и контрола. Онзи мъж, който заслужава, постига, печели, преборва се, достига, прониква и побеждава. 
 
Жени, моля ви не казвайте, аз съм силна, а мъжете са слаби, защото е смешно! Ако си силна, ще имаш свободата и смелостта да бъдеш жена, а няма да се състезаваш срещу природата си с мъжете, за да се доказваш. 
 
Женската енергия създава, с любов, доверие, допуска, отдава се да бъде проникната, оплодена. Всичко това може да се случи само, ако жената е опознала себе си като жена(нужди, желания, емоции, чувства), за да знае коя е и какво иска. Сприятелила се е с  мъжката си енергия, с помощта на която се е научила да се отстоява и да удържа на това, за нея да бъде платено от мъжа, преди да се отдаде.
 
Двете заедно се допълват и носят онова усещане за цялостност и смисъл, вътре в нас и между двама ни, в двойката. И се ражда, уважение, хармония, любов, доверие, пълнота, деца, смисъл, в нас и помежду ни.
 
Ако жената е слаба, ще се оплете в претенции, провокации, мъжът няма кого да завладява и постига, а му се налага да се бие с нея. Понеже му е забранено и това му се повтаря от как се е родил, ще склони глава  или ще избяга в женските си страсти като алкохол, жени, храна и всичко телесно, което да запълни нуждата от удовлетворение, макар и не първичната.
 
Дано не стане така. Все ми се ще единият да поведе по пътя на истината, съответността, физичността, природата. И дано не е късно. Само там е любовта.
 
"В душата си мъжът чувства, а жената размишлява."
Карл Густав Юнг
 
Автор: Ани Дюлгерска - психотерапевт
Повече за Ани Дюлгерска прочетете тук.