БГ Лекари

БГ Лекари

Как да се справим с манипулаторите в офиса?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обречени сме на манипулация още от малки! Спомням си, с какъв страх пристъпвах към столчето в столовата в детската градина. Не бях от много ящните деца и всеки път чувах репликата: “Ще го ядеш ли? Ако не си изядеш яденето, ще ти го изсипя във врата!”. Изтръпвах, докато седях, вперила очи в поредната порция “Пиле фрикасе”, а зад гърба си чувах тежките стъпки на другарката (израснала съм в годините, когато малцина се обръщаха с Госпожо), която беше взела позиция “настъпление” и, вкочанена от страх и ужас, усещах, как лепкавата каша ще се размаже по гърба ми.

Знам, че подобно на мен, и много от вас са израснали с репликите: “Ще кажа на майка ти (за някого - баща ти), че не си ме слушал!” (изборът, кое лице ще цитирате, се прави на основа по-силната/авторитетната фигура, но за това друг път ще ви разкажа), “Няма да те обичам, ако не ме слушаш!”, “Животът е борба!”, "Какво си мислиш, парите не растат по дърветата!", "Ще те сменя с друго дете!" Последното може да прерастне по-късно в "Какво смяташ, че за твоето работно място не чакат други хора!”...На тази база много други примери ми изникват в главата. Трудно е да се забележите манипулаторът. Манипулативното поведение е подло и нечестно. Спомнете си, кога за последно дочухте репликата в магазина за дрехи: “Много добре изглеждате за възрастта си!” Е, аз вчера я засякох с радара си за манипулатори.

Някои от вас вероятно искат да ме спрат и да ми кажат: ”Защо не ни даваш примери от бизнеса?!”…Добре! Спомняте ли си, кога вашият мениджър ви провокира на срещата с екипа ви? Е, аз си спомням.
В старта на моята кариера, като млад служител в голяма комуникационна компания, подготвих най-хубавата презентация за инвазия на пазара. Три слайда, които показваха развитието в диаграма и какви пари ще спечелим от техническо решение за един от гигантите в областта на горивата. Големият шеф започна да търси “под вола теле” и да обяснява, как една или друга връзка в предложението ми няма да сработи. Как трябва да се вслушам в съвета на по-опитните от мен и че той го е правил като млад. Тирадата продължи с това, че трябвало да се допитам до техническите експерти и те да ми кажат, как се случват нещата. Монолог в стила: “Говоря ти така пред другите, защото това е необходимо за твоя кариерен растеж.” Големият бос толкова се беше “загрижил” за мен, че пропусна да забележи, как на третия слайд стоят имената на колегите от техническия съпорт, с които съм се съветвала.

Вече учех психология и забелязах, че шефът ми се чувства заплашен от мен. Как така някаква 20-годишна, без всякаква техническа грамотност, ще направи такъв идеен проект с толкова добре обмислено изложение!


Ако се занимавате с търговия, може дори да разпознаете манипулативното поведение на клиента, за когото работите, който често ви лъже за желанията на колегата му, за да получи това, което той иска.

За съжаление, хората, които използват манипулативни тактики, за да получат това, което искат, съществуват в реалния живот.

Определението интелигентен манипулатор звучи странно, а при атака от негова страна, ние в повечето случаи не разбираме, че сме обект на нападение, но развалянето на настроението ни е гарантирано. Той ни говори с тих и кротък глас, предпочита меката атака.

За да успеете да се справите с манипулаторите, прибегнете до целия спектър на психологическата защита. Излекувайте се от необходимостта да бъдете жертва. Започнете да живеете ТУК и СЕГА. Да казвате просто "НЕ". Да пазите дистанция.

Нека ви представя моите съвети за всеки ден:

1.Гледайте на света правилно. Нашият мозък е така устроен, че се грижи за физическото ни оцеляване. Ако той диагностицира заплаха, ние в повечето случаи блокираме. Мозъкът просто изключва някои функции. Спираме да чуваме, виждаме и слушаме. В тази ситуация няма грешно и вярно решение - просто обикновен избор, направен от манипулатора на база неговия опит. За да успеете да се справите с емоциите, които е нормално да ви връхлетят, използвайте добрите идеи от коучинга.

Първо правило на коучинга е: Животът е серия от малки решения! Запитайте се, каква е целта, която искате да постигнете като работите тук? Кое ви е спирало досега, да стартирате собствен бизнес? Ако досега сте се съобразявали с половинката си, а сега, когато сте сам, има ли друга причина, която ви спира? Успеете ли да приемете ситуацията не като нараняване, а като стимул за стартиране на свой бизнес, или кариера в друга област, вие само ще спечелите. Оттук и вторият съвет:

2. Префокусирайте се и в негативното намерете ползите за вас. В първия момент няма да ги различите, но след това ще се убедите, че ги има и сами ще усетите привлекателността им. Задайте си въпроса: С какво тази ситуация е полезна за мен?

3. Разширете кръгозора си. Самообучавайте се, надграждайте се, работете със специалист по личностно развитие. Тук ключово е да се запитате "Още ли стоя в зоната на комфорт?"

4.За всяко нещо имате потенциал! Задавайте си активно въпроси като: “Какво искам?”; “Какви други възможности за избор имам?”.

5.Похвалете себе си! Аз се хваля всеки ден. Запитайте се: Днес с какво успях да се преборя в себе си? Какво съм готов да променя?

6.Благодарете на света за радостта, която ви дава той, преувеличавайте всичко хубаво, което ви се случва, и подценявайте всички неприятности. Ето един подходящ въпрос:Благодарих ли днес?

7.Избягвайте пряката конфронтация. “Какво бих пожертвал, за да постигна това?” - това е въпрос, който ще ви помогне.

Като се видите с агресора, префокусирайте го! Кажете му, че подготвяте едно кратко резюме, което ще види след (тук сами фиксирайте времето) и заедно ще разгледате набелязаните точки в него, като вие сте се консултирали със съответните колеги (избройте имената на колегите, пред които има респект, всеки има респект от някой по-силен и влиятелен от него.)
И най-важното - започвате да комуникирате писмено, избягвате крясъците, безпочвените обвинения за облеклото и знайте, че винаги обезсилвате манипулатора с аргументите си.

8.Разделете се с негативните мисли, спомняйте си изминалия ден и акцентирайте на положителното от него, след това правете планове за следващия, мислейки за хубавите неща, които ще ви се случат. Задавайте си въпросите: Каква ми беше целта за деня? Колко процента и какво точно свърших от нея? Колко остана за утрешния ден? Колко и какви хубави моменти имах, докато постигах целта си? Събирайте хубавите моменти и си ги разглеждайте и припомняйте.

Накрая искам да ви кажа, че при психологическо нападение всеки от нас усеща, че НЯМА СИЛИ. За да си върна спокойствието и да отстраня физическия дискомфорт, ето какво правя аз:

  • ям люта чушка;
  • танцувам лудешки танци;
  • вземам студен душ;
  • пия горещо, силно кафе.

Важно е да живеете ТУК и СЕГА!

 

Автор: Велимира Василева

Повече информация за Велимира Василева тук.