Какво е нутрициология?
Науката, която основно се занимава с храненето, позволява да видим ясно зародиша на проблема и ни посочва пътя как да се справим успешно с него е нутрициологията. Тази широко спектърна наука е свързана предимно с областта на храненето. Това е наука, която задълбочено изследва микроелементитите, витамините, аминокиселините, ензимите, пробиотиците и останалите нутриенти и тяхното значение за здравето на организма. Занимава се с основните съставни части на организма и на храните, сред които са белтъчините, мазнините, въглехидратите, водата, витамините и минералните соли.
Нутрициологията е наука за храненето, която изучава взаимодействието на хранителните вещества в организма и тяхното влияние върху здравето, а в пряк превод означава хранителна доктрина. От една страна е нова наука, от друга страна е много древна, поради което можем да кажем, че е новата – стара наука. Тя е пресечна точка на много науки, сред които химия (биохимия), биология (микробиология), ензимология, токсикология и т.н. Микробиологията и биохимията са в основата на нутрициологията, а от своя страна са поставени на първо място за здравето на човек. Причината за всяко заболяване се открива благодарение на тях.
Нутрициологията е чудесен избор за подобряване на здравето.
Днес по безспорен начин е доказана връзката на между храната и дейността на мозъка, изследван е ефектът на храненето върху ендокринната система, открита е зависимостта на поведението, паметта, емоциите, състоянието и приеманата храна.
Нутрициологията също така включва в себе си всички науки, свързани с храненето и хранителната индустрия. Нутрициологията определя хранителните нужди и стратегиите за рационално хранене, така че човек да се чувства здрав и да бъде дълголетен. В нейния обхват са отделните й направления като лечебното хранене (диетика) и науката за здравословното хранене (диетологията).
Тя обаче се разпростира и покрива раздели като психология и социология на храненето, химия, биохимия и физиология на храненето, икономика, технология и хигиена на храненето и много други. Хранителната епидемиология изучава състоянието и структурата на храненето, разделът безопасност на храните се грижи за съдържащите се токсични и опасни вещества в храните и т.н., докато науката нутрициология се развива в много направления и обхваща голямо разнообразие от науки, което допълнително й придава още по-голяма ценност.
Благодарение на тази наука станаха ясни нормите на всяко хранително вещество и физиологичният му ефект върху тялото. Използване на храната за профилактични и целебни цели става все по-нормално и е предпочитан подход за по-добро здраве от много хора.
През последните години, благодарение на работата на световни учени, човечеството вече има информация за основните метаболитни процеси и механизмите на усвояването на хранителните вещества. Така се създава концепцията за балансираното хранене и много други.
С какво се занимава нутрициологията?
Тя учи как да се разпознават дефицитите в тялото и как да ги набавим и балансираме. Най-специфичното при тази съвременна и модерна наука е това, че тя ни позволява да видим ясно проблема и ни посоча пътя как да се справим успешно с него.
Една от първите задачи на всеки нутрициолог е да възстанови нормалното функциониране на храносмилателните органи, защото постигане на добро здраве и атакуването на всяка болест започва с възстановяване на доброто храносмилане и въвеждане на правилно хранене. Справянето със стомашно-чревните проблеми е началната стъпка за подобряване на здравето.
Науката нутрициология се занимава основно с разработване на норми и даване на препоръки за храненето, съобразени с физиологичните нужди на всеки организъм от хранителни вещества и енергия. В тази връзка е изключително важно да се знае как се произвежда храната, по какъв начин да бъде обработена и как да се консумира, така че да бъде максимално полезна на тялото. Чрез храната човек внася така необходимата за съществуването си енергия. Затова биологичният часовник и енергийната система на човек се явяват перфектното съчетание с нутрициологията. Знанията за хранителните вещества са изключително ценни, защото тези елементи оказват влияние върху метаболитните процеси и въздействат върху здравето. Не на последно място храната е фактор за превантивно и лечебно въздействие върху човешкото тяло, която дава възможност на човек да се чувства добре или зле.
Нутрициологията включва избор на храна, съобразно оценка на хранителната и енергийната й стойност, прием на храна и ефектът й върху организма на базата на трансформиращите процеси и метаболитните механизми и нуждата на отделните органи и системи от определени хранителни вещества, за да могат да функционират нормално и пълноценно.
Защо нутрициологията е правилният път за подобряване на здравето?
Тази наука е свързана с това, че ни учи как да подхраним организма по естествен начин, за да му помогнем да бъде здрав, защото проблем се появява, тогава когато в нашия съвършен организъм е нарушен балансът. Най-важното е да го подпомогнем да се справи сам. Човешкото тяло е изградено от елементи, които се срещат навсякъде в природата, но когато допуснем дефицит или излишък на някой от тях, тогава започват да се обаждат различни симптоми и да боледуваме. Всички тези елементи са жизнено необходими за функционирането на тялото и неговите органи. Една част от тях организмът си произвежда сам, с друга част ние трябва да го снабдим. Ние се нуждаем и от енергия, която е необходима, за да функционират правилно всички органи и да бъдат в изправност системите. Тази енергия ние доставяме с храната, физическата активност, дишането, набавяме я от Слънцето, въздуха и водата. Човешкото тяло е един изключително съвършен механизъм, в който ако се разстрои балансът възниква проблем. То е устроено така, че да може да се саморегулира, затова да бъдем здрави, зависи от нас и никак не е толкова трудно. Когато човек знае принципа на устройството на тялото, тогава лесно и бързо може сам да се справи с всяко неразположение.
Тя подхожда холистично и включва индивидуално отношение, съобразно специфичните потребности на всеки човек.
Защо е толкова актуална и все по-предпочитана нутрициологията?
Тази наука – нутрициология през последните години се утвърди и набира все по-голяма популярност. Хората започнаха да обръщат внимание на здравословния начин на живот и правилното хранене, като извор на здраве и предпоставка за справяне със здравословните проблеми. Повиши се културата и разбирането за ролята на храната и влиянието й за поддържане на здравето и добрия жизнен тонус. Все по-голяма популярност набират и схващанията за връзката между органите и емоционалното състояние. Изяснена е ролята на жлезите с вътрешна секреция и състоянието на психиката. Всъщност тези знания, които се предават от поколение на поколение, свързани с народната медицина, сега са облечени в научно доказана форма. В миналото хората не са познавали лекарствата, но са се лекували, като са ползвали билки и подходящи храни. Днес техният ефект е доказан от науката, чрез лабораторни изследвания и експерименти. Затова сега не говорим само за народна медицина, а има обособена самостоятелна наука нутрициология. Ако се върнем още по-назад в историята, то спокойно можем да посочим за баща на тази наука – Хипократ.
Защо нутрициологията е успешна?
Защото се прави оценка на здравето и на тази база се подбират точните хранителни протоколи. Обръща се приоритетно внимание на начина на хранене, необходимостта от микроелементи и тяхната съвместимост, т.е. синергетика, прием на добавки и разбира се необходимостта от физическа активност за подпомагане на цялостната функция на организма. Търси се връзката между емоциите, психическото състояние и физическото здраве, защото всяко заболяване има своята психо-емоционална предистория, която рефлектира върху общото здравословно състояние. При необходимост клиента се насочва към други специалисти за провеждане на когнитивни терапии или психотерапевти. Нутрициологията подпомага и стимулира организма, създава баланс и възможност за регенерация по естествен, природосъобразен начин, без да нанася вреди.
Защо е толкова ценна днес?
Защото живеем в замърсена околна среда, храним се с нездравословни храни и дишаме мръсен въздух. От внесената в тялото храна зависи здравето, защото чрез нея ние доставяме на организма необходимите му елементи, за да може да функционира правилно. Човешкият организъм е съвършена система – от това, с което се храним зависи дали ще бъдем здрави или болни и как ще живеем – затънали в здравословни проблеми или пълноценно и щастливо.
Кога възниква тази наука?
Принципно е много древна, бих казала, че Хипократ полага началото й. Основата й можем да открием във всички народни медицини – българската народна медицина или китайската традиционна медицина и т.н. Официално обаче като точна количествена наука се развива от скоро. В края на 19-ти и началото на 20-ти век се формират първите представи за нуждите на човешкото тяло от елементи, протеини и енергия. Имено през този период започват да се откриват витамините и минералите и да се изследва ефектът им върху човешкото тяло. Витамини като В19, В20, В21, В22 и други все още са обект на изучаване. Недостатъчно се знае и за витамин В18, за него се казва, че насърчава благоденствието и укрепва имунната система. Установено е, че бедните хора имат дефицит на В18. Постепенно започват изследванията върху елементите, които се синтезират от хората и тези, които набавяме единствено от външни източници и не се синтезират от тялото и връзката им с редица заболявания, свързани с хранителни дефицити, като например скорбут, анемия, рахит, гуша, бери-бери и много други. Изследванията за съдържащите се в храните елементи – витамини и минерали са значима стъпка към подобряване на здравето на базата на балансирано и здравословно хранене, което се оказа правилен подход за намаляване на разпространението на редица заболявания.
Как се развива нутрициологията?
Днес у нас е доста актуално да се говори за здравословно хранене, макар и много хора да не са чували за науката нутрициология. В различните държави по света един или друг дял от науката по различно време взема приоритет, съобразно икономическите и социалните условия и актуалните открития. През миналия век задълбочено е изучавана връзката между мазнините и захарите, което отваря нов поглед към незаразните болести, свързани с хранителния режим. Стига се до заключения относно отрицателното въздействие на диетичните мазнини и сърдечно-съдовата дейност. Открива се връзката им със сърдечно-съдовите заболявания и появата на кариес на зъбите и коронарна болест на сърцето, вследствие на прекомерна употреба на захар. Постепенно сред научните среди нараства интересът към развитието на биохимията, благодарение на което задълбочено се анализираха биохимичните механизми. Обърна се внимание и на ролята на ензимите, които са в основата на метаболитните процеси на тялото. Така постепенно се достигна до изводите не само за метаболитните механизми, но и за ролята на храненето и връзката му с много от хроничните заболявания.
Какво означава нутритерапия?
Това е изцеление без лекарства и без да нанася поражения на организма. Естествен път за стимулиране на процесите в тялото, за да се чувства човек здрав и пълноценен и да бъде дълголетен. Организмът е една перфектна машина със саморегулиращи функции. Нутрициологията търси и открива причината – първоизточника на заболяването. Базира се на две основни науки – микробиология и биохимия.
Не води до развиване на медикаментозна зависимост и привикване, а създава условия да се стимулират собствените защитни сили на организма, така че тялото да ги мобилизира, а стабилизирането на организма да протече по естествен начин, съобразно природните закони.
Всеки, който иска по естествен път да възвърне здравето си, трябва да бъде дисциплиниран в изпълнението на препоръките. Подобрения настъпват при хора, които са подготвени и вярват в значението и силата на храната. Необходимо е да си готов да преосмислиш и коригираш хранителните си навици и понякога начина на живот.
Нутритерапията подхожда комплексно към човека и въздейства цялостно, като обхваща всичките оплаквания, заедно с конкретните симптоми или заболявания, както и последствия от травми или тежко боледуване. Търси, намира и премахва причината, а не потиска симптомите и няма възрастови ограничения. Нутритерапията се прилага от момента на раждането до дълбока старост. Тя е холистична, разглежда човек цялостно и подобрява общото състояние. Освен на храненето се обръща внимание и на средата, в която човек живее и работи, включително на неговите навици. Използват се природни, екологично чисти средства, без да се създава токсичност в организма.
Благодарение на нутритерапията, човек по-дълбоко осъзнава собственото си здраве и неговата ценност, преосмисля начина си на живот и става по-отговорен и загрижен за себе си.
Дали е по-скъпо?
Няма нищо по-скъпо и ценно от здравето на човек? Всичко е въпрос на гледна точка, на осъзнаване и начин на живот. Нутрициологията залага на дългосрочният ефект и подобряване на цялостното здравословно състояние.
Автор: Рени Петрова - нутрициолог
Запазете час: 0876 632 555